Poznaj świat kosmetyków mineralnych i naturalnych

Warzywa na skórze

Zazwyczaj mówi się o nich, że działają na skórę od wewnątrz, jednak warzywa wykorzystać możemy również do produkcji kosmetyków. W lekko przetworzonej postaci znajdą swoje miejsce nie tylko na talerzu, lecz także na twarzy i ciele.

Domowe sposoby na warzywne napary

Macerat i hydrolat – te dwa słowa powinny na stałe zagościć w słowniku każdego, kto chce zawartość lodówki przemycić do małej buteleczki, a następnie na skórę. Najprostsze kosmetyczne produkty mogą nam służyć same w sobie lub być bazą dla tych bardziej skomplikowanych, jak sera czy kremy. Przygotować je możemy właściwie ze wszystkiego. Znając odpowiednie techniki przetwarzania możemy stać się posiadaczkami odświeżającej wody selerowej, oleju marchewkowego czy toniku z natki pietruszki. By cieszyć się jednak ich dobroczynnym działaniem, potrzeba czasu i cierpliwości.  Sto procent natury wyklucza udział konserwantów, co wiąże się z krótką datą ważności, koniecznością wygospodarowania jednej półki w lodówce i cotygodniową pracą, polegającą na gotowaniu, mieszaniu, przelewaniu i ostudzaniu warzywnych naparów. Nie będą one co prawda kusiły kolorem ani słodkim zapachem, jednak przy dobrym poznaniu ich właściwości szybko zorientujemy się, kiedy potrzebujemy na twarzy startej marchewki, a kiedy pomoże nam mgiełka, dla której bazą będzie orzeźwiająca cytryna.

Jarmuż w codziennej pielęgnacji

Całe szczęście istnieje również alternatywa dla zapracowanych! Ekstrakty warzywne to mniej popularny, niż zioła, ale równie wartościowy składnik coraz większej ilości kosmetyków.  Podążając za jedną z serii kosmetyków Nourish, w składzie szukajmy ich w formie ekstraktów. Zasilają one najczęściej kremy i maseczki, choć spotkać je możemy również w balsamach do ciała. Ich celem jest odświeżanie i ujędrnianie. Tak właśnie działa organiczny jarmuż, który aktywnie uczestniczy w oczyszczaniu w peelingu enzymatycznym z serii Nourish Kale – Kale Enzymatic Exfoliating Cleanser. Jarmuż to cichy kosmetyczny bohater ostatnich kilku lat. Zwrócić na niego uwagę powinny przede wszystkim posiadaczki cery dojrzałej.  Warzywo, jak wszystkie z rodziny kapustowatych, zwłaszcza w zielonym kolorze, posiada dużo antyoksydantów, bez których nie mogą obejść się żadne kosmetyki, nieprzeznaczone dla młodej cery.

Oczyszczający peeling enzymatyczny z ekstraktem z jarmużu

Oleje tłoczone na zimno dla skóry suchej i wrażliwej

Ale to nie koniec, bo warzywa, bądź ich części, świetnie sprawdzą się w kosmetykach również w formie płynnej. Oleje tłoczone na zimno na ich bazie to zbawienie dla suchej, wrażliwej skóry. Jednym z popularniejszych będzie ten z pestek dyni -bogate źródło witamin, kwasów tłuszczowych i cynku czy potasu, które działają antybakteryjnie i ściągająco. Znajdziemy go w liftingującym serum ujędrniającym od Lulu&BooRosehip & Pumpkin Multi-Action Firming Serum, gdzie towarzyszą mu m.in. olej z dzikiej róży i wyciąg z kwiatów rokitnika.

Liftingujące serum ujędrniające z olejkiem z kwiatów dzikiej róży

Można warzywa potraktować również użytkowo. Słynne plastry ogórka na oczach to nic innego, jak niska temperatura, która działa pobudzająco na skórę i szybko usuwa oznaki zmęczenia. Niezależnie od sposobu ich zagospodarowania, po prostu nie opłaca się pomijać ich w codziennej pielęgnacji. Zwłaszcza takiej, której podstawą jest bliskość z naturą.